Sayfalar

2 Aralık 2011 Cuma

MUHARREM AYI VE ORUCU - ORUÇTA YASAKLAR


Muharrem Ayı ve Orucu

Muharrem ayı Ehli-Beyit âşıkları olan Aleviler için çok önemli bir aydır. Bu Oruç ayıdır. Bu ay matem ayıdır. Bu ayda Mümin Canlar oruç ve Matem tutarak İbadetlerini yerine getirirler.

Kurban Bayramı Hicri Takvim e göre Zilhicce ayının 10. günü başlar. Kurban Bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır.20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem Ayının 13. günü kurbanları tığlanır ve Aşure dağıtılır. Kurban İmam Ali Zeynel Abidin in Kerbela Katliamın dan kurtuluşu Ehli-Beyit in Soyu devam ettiği için kesilir. Muharrem Ayında eğlence yapılmaz; bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez; düğün-nişan-sünnet törenleri yapılmaz; karı koca ilişkileri kesilir; kurban kesilmez;et yenilme;

Kerbela şehitleri'nin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez; eğlence yerlerine gidilmez; saç ve sakal tıraşı olunmaz.
Günümüzde bunların bir bölümü uygulanamamaktadır. Örneğin, sakal tıraşı olmamak gibi...
Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden, çay-kahve-meşrubat-meyve suyu-ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.
Alevi İslam İnancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özü benimser.

Aklın ve ilmin yolundan ayrılmaz. Önemli olan İmam Hüseyin'in ve diğer Kerbela Şehitleri’nin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp, onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline-diline-beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlar' a layık olmaktır. Ölmeden önce ölmek, öldükten sonra yaşamaktır. Yaşayan ölü olmamaktır. Yarın onlar' ın huzuruna alnı açık yüzü pak çıkmaktır. Onlar' ın bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır.
Muharrem Orucu'nun sahuru yoktur. Belirlenmiş bir iftar vakti de yoktur.
Muharrem Ayı kutsal ayıdır.Muharrem Ayı haram aylardandır.Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kur' an-ý Kerim' de açıkça belirtilmiştir.Muharrem Ayı Hicri ( Kameri ) ayının ilk ayıdır.1 Muharrem Hicri yılbaşıdır.Allah emirleri kesindir.O'nun yasalarında herhangi bir değişiklik bulunmaz.Son Peygamber olan Hz. Muhammet' e ne gönderdi ise önceki peygamberlerin hepsine de aynısını göndermiştir.Bu durum Kur' an-ý Kerim' de defalarca belirtilmiştir.
AHZAP SURESÝ 62. AYET' te " Allah'ın bundan önce gelip geçenler hakkında uyguladığı yasa budur. Allah'ın kanununda/tavrında/davranışında bir değişiklik bulamazsınız." Denilmektedir. FETIH SÜRESİ 23. AYET' te " Bu Allah'ın öteden beri işleyip duran yolu /yasasıdır. Allah'ın yolunda ve yasasında hiçbir değişme bulamazsınız" denilmektedir.
BAKARA SÜRESÝ 183. AYET' TE " Ey iman sahipleri! Oruç sizden öncekiler üzerine yazıldığı gibi sizin üzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korumanız umulmaktadır" denilmektedir. Bu ayetlerin hükmünden de anlaşılır ki diğer peygamberlere de İslam Dini' in kuralları tebliğ edilmiştir. Aynı kurallar Hz. Muhammet tarafından da uygulanmıştır. Adem Peygamber' den itibaren tüm Peygamberler ibadetlerini GECE yapar ve yaptırırdı. TÜM PEYGAMBERLER ZAMANINDA ÜÇ GÜNLÜK HIZIR ORUCU VE MUHARREM ORUCU TUTULURDU.

Muharrem ayının Aşure günü, Kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Bugünün değerini ve kutsallığını, Tarihler böyle anlatıyor.

* Adem atanın Tövbesinin kabul edildiği gün.
*Nuh Peygamber in gemisinin karayı bulduğu gün
*İbrahim Peygamberin Nemrutun ateşinden kurtulduğu gün
*Musa Peygamberin kavmin Firavun un şerrinden kurtardığı gün
*Yunus Peygamberin balığın karnından kurtulduğu gün
*Eyüp Peygamberin dertlerine şifa bulduğu gün

Saymakla bitiremeyeceğimiz bütün Peygamberlerin refaha kurtuluşa ve barışa ulaştıkları gündür. Onun içindir ki Nuh Peygamber dahil, ondan sonra gelen bütün Peygamberler, Hz. Muhammed ve Hz Ali de 10 gün Muharrem orucu ve Aşure pişirmişlerdir. Bütün tarihler o güne kadar olan, Muharrem ayının kutsallığı ve özelliğini böyle anlatırlar.
Aleviler yüzyıllardır Kerbelada Hz. Hüseyin in Hak ve Hukuk uğruna şehit düşmesinin ve diğer 11 İmamında yine Hak ve Adalet uğruna şehit edilmelerinin anısına, Muharrem ayında 12 gün oruç tutarlar.

Kısacası Kerbelada İmam Hüseyin in Şehit edilişi, İmam Zeynel in sağ kalmasıyla Ehli-Beytin Soyu bugünkü Anadolu ya dağılması ve Aleviliğin İnsanlığın yeniden doğuşudur.

Bütün Ehli-Beyti seven Canların Yardımcısı Ali yoldaşı Hızır ola.

KAYNAK :
Kazım AK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder